İran’da Doları Durduramıyorlar: Rekor Üstüne Rekor..
İran’da Doları Durduramıyorlar: Rekor Üstüne Rekor..
İran’da dolara karşı hayata geçirilen yeni ekonomi paketine rağmen dolar kuru yükselmeye devam ediyor. Dün serbest piyasada 12 tümenden işlem gören 1 ABD doları bugün 14 bin tümen seviyesine çıktı.
İran’da, 6 Ağustos’ta hükümet tarafından ilan edilen yeni ekonomi paketinin ardından düşüşe geçmesi beklenen dolar kuru serbest piyasada yeni bir rekora imza attı.
Serbest piyasada dün 12 bin tümenden işlem gören 1 ABD doları bugün 14 bin tümen seviyesine çıkarak tarihi rekor kırdı.
YENİ EKONOMİ PAKETİ
İran’da doların aşırı yükselişi karşısında hükümet bir takım önlemler almış ve bu doğrultuda 10 Nisan’da alınan kararla dolar kuru 4 bin 200 tümene sabitlenerek döviz bürolarının işlem yapması yasaklanmıştı.
Alınan önlemler doların yükselişini durduramamış ve hükümet ağustos ayında farklı bir yol izleyerek yeni ekonomi paketi adı altında bazı uygulamaları devreye sokmuştu.
Yeni ekonomi paketinde döviz bürolarının tekrar çalışmaya başlaması ve dolar kurunun devlet tarafından değil serbest piyasa tarafından belirlenmesi kararları yer almıştı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni yaptırımlarının devreye girmesinin ardından İran Riyal’i kan kaybetmeye devam ediyor.
Ülkede gayrı resmi döviz piyasasını takip eden Bonbast.com sitesine göre, ABD Dolar’ı, Riyal karşısında 128 bin seviyesinden işlem gördü.
Tarihinin en büyük değer kaybını yaşayan riyalin bu sert düşüşüne, Donald Trump yönetiminin 2015’te İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesinin akabinde petrol ihracatı ve diğer ürünleri kapsayacak yeni yaptırım endişeleri geliyor.
Washington, İran’ın petrol sektörünü derinden sarsacak yaptırımları kasım ayında yürürlüğe koyacağını duyurmuştu.
İran’da geçtiğimiz hafta Ekonomi ve Maliye Bakanı Mesud Kerbasiyan, mecliste yapılan gensoru oylamasında görevinden azledilmişti.
Ekonomik krizin pençesindeki İran’da geçen aralık ayında 80 vilayette hükümet karşıtı protesto gösterileri düzenlenmiş, güvenlik güçlerinin sert müdahale ettiği eylemler sırasında en az 25 kişi hayatını kaybetmişti.
Eylemciler, içeride ekonomik kriz yaşayan İran yönetimini, diğer ülkelerdeki çatışmalara destek vermekle suçlamıştı.
YEREL kaynaklardan alınan bilgiye göre, İran’da son bir kaç aydır yükselişi durdurulamayan dolar serbest piyasada 10 bin 700 tümen civarında işlem görüyor.
Avronun 12 bin 650 tümen olduğu ülkede, 1 Türk lirası da 2 bin 250 tümenden işlem görüyor.
İran’da doların kısa süre içinde 4 bin tümenden 7 bin 500 tümen seviyelerine kadar yükselmesi üzerine Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti, nisan ayında doların 4 bin 200 tümene sabitlenmesi kararını almış ve serbest piyasada alım-satımı yasaklamıştı.
Merkez bankası tarafından dün yapılan açıklamada ise sabit kurun 4 bin 403 tümene çıkarıldığı duyuruldu.
Doların ani yükselişinden etkilenen esnaf bir süre önce sokak gösterileri düzenlemiş, “Tahran Büyük Çarşısı” esnafı birkaç gün kepenk kapatmıştı.